En dag att leva länge på.

Vi hade laddat och peppat för väggenoffpisten, jag, Hampus och Erik. Gått upp tidigt i hopp om lite skön åkning, men väl där blev det totalt platt fall. Liftarna stod stilla och det blåste häftstift. Besvikna var ordet, vi drog vidare till tandådalen och fick några sköna åk i skogen men det var en hemsk pina för ansiktet att vara ute så vi tog en choklad inne istället.

Hemma i vallen igen hade det börjat snöa rejält och vinden avstannat lagom till att jag skulle gå bort och jobba i snögrottan, en lekstuga inomhus för barn. När jag kom hem möttes jag av Hampus skadeglada leende och långa utläggningar om grym snöåkning och bästa eftermiddagen på hela vintern. Medans jag suttit i en lekstuga under mark och tittat på när barn byggde klossar med trötta föräldrar. Det kändes grymt orättvist. Grabbarna drog idag till trysil för åkning men jag hade tackat nej för att gå på personalaktivitet med Håkman, men när hon kom upp ur sängen på förmiddagen var hon inte alls sugen på det, ångrade då djupt att jag inte hängt med till trysil. Men som plåster på det blev dagen helt underbar ändå. Det har snöat minst 30 cm här så vi drog ut och åkte puder, helt obeskrivligt underbart. Snö upp till knäna, vi har pumpat så jag fortfarande känner gunget när jag sitter på min säng. Ramlade en del också, när skogen tätnade och huvud och ben inte var helt synkade kunde man plötsligt ligga med ett ben på varje sida om ett träd eller dyka med öppen mun ner i snön. Det sög grymt i benen men det var så kul att vi hoppade över lunchen, ville bara fortsätta och fortsätta. Man ler och glädjeropar. Det är dessa dagar som gör livet.


Musikaliska jag har spelat guitarhero på trummor för första gången, riktigt skoj men å svårt. Jag fick plocka fram mina trumtalanger från fjärde klass när jag spelade I'm a big big girl på 2 ackord utantill.


Denna vecka har jag åkt med en väldigt go liten kille i skidskolan, Jeff 7 år med bara en framtand. Det har varit en upplevelse, han var speciell. Han hade brutit benet i skidskolan förra året så han var extremt rädd för allt som lutade mer än 2 grader, han bromsade innan han börjat åka liksom. Så vi kom inte så långt på våra lektioner men vi hade skoj. Jeff hade en livlig fantasi, väl uppövade pratmuskler och väldigt stark vilja. Han hotade en dag med att gå nerför backen, fick ta fram lock och pock och lura ner honom. Men han slutade på topp och jag fick en liten present med reflexer det stod Louise på. Då glömmer man snabbt lektionen innan när man slitit med danskar med spagettiben.


Ska snart sova och drömma i vitt.

Hoppas ni mår bra alla kära.


Gottländska är en fin dialekt.

Citronhonung är ingen hit. Min morgongröt smakar väldigt konstgjort.


Jag hade matlagardag igår, 5 matlådor fick jag ihop. Alaska Pollock i 2 av dem, bra fisk det, billig också. Avskydde den när jag var liten, pappa brukade säga att den levde där det var så kallt att strålen frös till is om man kissade ute. Precis som han lurade oss att corn flakes var gjorda av tillplattade köttbullar. Lättlurade, jag gick dock aldrig på det, bara Linus.


Det snöar. Inget rasp under skidorna. Jag är lycklig, obeskrivligt.


Kolla in vimmeltv på youtube, - Kom igen nu Britt-Marie, kör för faa-aan. Gör det.


Nu ska jag lägga upp maskor till en mössa jag redan repat upp 15 gånger. Mormor ringde och sa att hon hade ett mönster till en kofta hon tyckte att jag skulle sticka, får nog öva lite då.




Väteperoxid en torsdagskväll

Så har en till vecka passerat. Det var lite tråkigt att säga hejdå till mina tokiga kidz , jag kallade dem för brudarna X. De var inte så hajja på att åka med stavar, åkte med armarna  och stavarna rakt ut i luften, som x, så söta.


Hårfärgningen gick ganska smärtfritt, för min del. Fanny kom ur duschen och klagade över att det var gult sen blåste hon det och det blev kritvitt och sen skiftade det tydligen i gult igen. Så inte helt nöjd med andra ord. Men jag hade blivit förvånad om Fanny faktiskt varit nöjd med en gång.


Varit i Tandådalen och träffat Julia som var där med kompisar. Julia som har massiva problem med att frysa hade införskaffat en Hannibal Lecter mask för ansiktet. Bara ett litet hål för munnen hade hon, men hon frös inte. Verkade jätte käck, löser säkert stel-i-ansiktet-och-prata-i-slow-motion problemet men jag tror att mina elever skulle bli rädda för mig om jag hade på mig en sådan. Jag har dock köpt en turtleneck, en slags halsduk, nu är jag kär i den, så ljuvligt len och varm för hakan. Hur har jag klarat mig utan en sån?


Nu blir det hamburgare sen är det fest i 21an, födelsedagskalas, tror inte det är tårtkalas varianten, men man vet aldrig.  
      
                         


Snöbräda, döbräda

Jag har åkt snowboard. Jag tycker inte att det är kul. Jag är ett hopplöst fall. Jag lider av att känna mig så dålig, det retar mig. Sjukt onödig sport. Nyttigt att känna sig in i sina elevers situation. Lätt att stå och tjata om hur lätt det är när det känns som världens omöjligaste sak att svänga åt andra hållet. Kanske, kanske att jag ska testa igen.


Det ska snart färgas hår här i boendet. Fanny ska bli blondare blond, eller bleka sina "svarta" centimeter och jag ska bli lite brunare brun. Hoppas det går bättre än förra året, jag blev ryss-Olga-högul i håret och fick akutboka tid hos jättedyra sälenfrisören. Hon rättade till hobbyfärgar misstagen men gav en svidande känsla i plånboken.


Varit på nya upptåg med kidzen, idag blev vi ståendes i backen i 10 minuter för att lyssna till när skånska Nina berättade om en pjäs hon sett med Stefan och Krister. Det blir ibland lite invecklat när Nina berättar, hon brukar liksom tappa bort sig på vägen. Men det var bra att hon fick prata en stund för hon var nästintill gråtfärdig när vi åkte (tog oss ner) för röd isig backe. Hon tyckte att det var lite för mycket folk i backen så hon sa att vi borde skaffa en tiger från djurparken att skrämma bort dem med. Utmärkt idé. Sedan höll hon kvar mig när vi slutat lektionen och förklarade ingående handlingen i filmen Alvin och gänget, uppfattade att det handlade om tre ekorrar.


Var på morgonskidåkning i morse, övar på att rulla från kant till kant på två tennisbollar. Ganska skön känsla.


Snöade ungefär 0,5 mm idag, mest hånfullt.


Nu ska jag sova, det är bevisat att sömn stärker immunförsvaret så har fått order från chefer om att sova för att hålla oss friska. Hela skidskolan har varit sjuka. Inte konstigt när alla andas och bor på varandra.

Imorgon är det torsdag, då ska jag handla basilika, är inne på det nu.


Pray for snow

Växthuseffekten skattar oss i ansiktet. Den är direkt synlig svart på vitt som gräs på snö alldeles utanför fönstret. Tji på mig som klagade på kylan, nu är det plusgrader och snön har gett sig iväg. Riktigt långt bort. Klimatsmarta där ute, säg vad vi ska göra för att rädda planeten. Jag vill att mina barn ska få åka skidor. Man blir total deppig, en av skidskolans vise män spådde snö till helgen så klamrar mig fast vid den förhoppningen.


Jag jobbar på gruppskidskolan denna vecka, riktigt roligt. Fräsare och kidz level 3, skidskolans bästa grupper, ska de vara. Är mina fräsare och kidz bäst? Nej. Men vi har kul.

Kidz level 3 består av två tjejer varav den ena pratar hål i öronen på skånska och den andra säger inte mer än hon behöver, vilket inte blir så mycket med tanke på att den andra gott och väl fyller ut en icke existerande tysthet. Dessa flickor ville idag åka till snögubbeborg, orsakade påvägen liftstopp med tillhörande pistör påhälsning och orsakade också en ramlad skidlärare i liftspåret. Det tog för dessa flickor en halvtimma att ta sig ur liftspåret och ut i skogen och sedan en halvtimma ur skogen ut i backen. Vi var bara en aning sena tillbaka. Men som sagt kidz level 3 är ju bäst i skidskolan.



Jag har värk i mina hälsenor, ena knäet gör ont ibland och pjäxknölarna är snart stora som tennisbollar, men hej jag klagar inte. Ska börja med ledkomplex tabletter och hoppas på framgång.


Har träffats massa elever från förra året, hej louise säger de, och jag ler och håller masken att jag kommer ihåg dem. Ansikten minns man men namn är svåra.


Annelie och Hampus, ena pardelen av vårat kollektiv hade lagat semlor igår, årets första. Jag gillar verkligen grädde.
Nu ska jag ringa mormor, hon ringde två gånger under skishowen.


Love ock kärlek.

Pink and Floyd.

God dag,


Ääntligen är det varmare, jag är oändligt tacksam, trodde ett tag att termometern hade fastnat men idag har vädret varit helt perfekt. Mjukt och skönt i backen och när man kom upp med sittliften möttes man av en vacker januarisol.


Väcktes inatt av att någon ville slå in min ruta. De knackade och bultade så jag trodde glaset skulle spricka . Inte nog med att de väckte mig, de hade tagit fel på rum, det var fröken brevid som var den de ville påkalla uppmärksamhet ifrån, 2 på natten. De fick arga blicken idag. Skulle säkert kunna gå under föragelseväckande beteende.


Skishowen i tisdags gick bättre, blev dock pååkt av en störtloppsåkare utan kontroll några minuter innan. Voltade och hamnade på höften, vårt intränade schwizerkors fomation på fyra hade kunnat bli ett kors på 3.


Jag som trodde jag blivit av med engelsmännen, men icke. Blev uppringd av receptionen på kvällen av en kille som påstod att det stod två engelsmän där som ville att jag skulle komma hem till dem. Jag fick snabbt fram att jag tyvärr inte kunde närvara pågrund av sjukdom (vitlögn, jag fegade ur). Skickade ett meddelande och tackade politely för inbjudan, trodde att det hela var över, att jag var i säkerhet och männen var på väg hem till sitt egna brittiska land. Men ej, för jag fick ett meddelande tillbaka där de frågade om jag ville come out to play tonight?  Hur tydlig måste man vara? Play vaddå?


Har varit nere i byn och inhandlat mer garn av en söt liten gubbe. För vet ni vad, det har blivit en mössa och en halsduk. Mössan gjordes om ett antal gånger, erkänner att jag inte är 150 procent nöjd med formen men färgen är grym, starkt rosa. Den får väga upp grabbigheten i min outfit. Så nu ska det bli något riktigt rött, eventuellt en mössa med bättre passform.


Fick meddelande av syster någon gång inatt, hej jag saknar dig lite. Jag saknar dig med. Hoppas du kommer och bor hos mig. 



                                  


Trassligt hår, trasslig tjej?

Jag sitter här på min säng och dricker kaffe, ledig mitt i veckan. Lyxigt skönt, var uppe och hade en lektion imorse. Med två brittiska engelsmän, har åkt med dem två lektioner, lite trixigt med engelskan må jag säga. Ovant att lära ut på avancerad nivå och få fram exakt vad man vill på ett annat språk. Men de har varit nöjda, de har frågat om jag vill följa med dem ut två gånger, jag har lett och sagt att tyvärr kan jag inte gå ut när jag jobbar. Idag bjöd de hem mig på middag, engelsk mat i deras stuga ikväll. Jag hittade inget artigt sätt att avböja på, jag sa vad trevligt och fick veta var de bodde. Men sen tappade jag bort dem när vi skulle avsluta lektionen, hoppas inte att de väntar sig att jag ska komma för jag har faktiskt inte jättestor lust att gå dit. De har nog inte förstått att jag är många år yngre än dem och faktiskt en dålig konverserare, särskilt in engelska.


Har också haft lektion på franska, två barn på 3 och 5 och deras mamma. Det var skoj och det var svårt och halva tiden smått kaos.


Jonas och Johan har varit här och gästspelat. Jonas hade ångest när han skulle åka från sälenbubblan tillbaka till tentaplugg i Uppsala, förstår honom. Var trevligt att han var här, lite som back in the days, fast bara de bra delarna. Han är så djup Jonas, pratar språk man inte alltid förstår, metaforer är hans grej. En sen natt efter HC liknade han mig vid ett par trassliga hörlurar, han sa en suck när man ser trasslet, att det tar en stund att trassla ut men när man väl har lurarna i öronen kommer det ljuv musik. Tack för det.


Det är fortfarande kallt, jag klär på mig lager på lager och känner mig som en michelingubbe,  gråter köldtårar och får röda ögon. Förra veckan frös jag så att jag mådde illa. Hoppas på snö och varmare grader för ska jobba hela helgen.


Nu blir det en liten promenad och ikväll är gemensam städkväll här i kollektivet.


Nytt år, Nya möjligheter?

Nyår i sälen är ganska galet. Vi åt mysig middag hela kollektivet. Fanny är tillbaka som en brun böna från Qatar. (Ligger för övrigt i Asien, anmärk inhämtade geografikunskaper) Pannacotta och champagne. Vid tolvslaget hade hela Lindvallen samlats för att njuta av fackeltåget nerför Gustavsbacken. Sen skistars fyfrverkeri som aldrig ville ta slut, har utan tvivel kostat en gastronomisk summa pengar, säkert hade många afrikabarns munnar kunnat mättats för det. Men det var vackert. Sen var det fest i var och varannan stuga, alla glada och galna. Jag och Fanny sprang runt i kjol och strumpbyxor och överdragsbyxorna i famnen, frös och kände oss ljöliga med överdragsbyxor i famnen. Men nyår är ju kjol. Jag somnade till ljud av dunka dunka och en evigt tutande säsongarbil. Jag tog en väldigt lugn och fin afton, jobbade ju idag.


Här är utomjordiskt kallt, tusentals minus. En eftermiddag med tvåtimmarslektion på jobbet är olidlig, när jag skulle avsluta sista lektionen i måndags kändes det som om kinderna hade frusit fast och jag pratade i slow motion. Tårna ska vi inte prata om, är förvånad att de fortfarande sitter kvar, har inte vågat titta efter om de bytt färg. Troligtvis är som små svarta kolbitar. Jag för en återkommande diskussion med mig själv om ett par värmesulor till pjäxorna är en adekvat investering. Kommer hela tiden fram till att det är väldigt dyrt men att jag skulle vara mig själv heligt tacksam om jag unnade mig det.


Helgen var trevlig, var borta på Högfjället och åkte. Där har man ju tragglat pisterna upp och ner då skidåkning ännu var en familjesemester att se fram emot en vecka om året. Det är mysigt där, ravinen är nog grym om det snöat. Sen var det röjig afterski till något halvdant coverband som fick igång pjäxhoppande vinterlovare med skryt om tredjeplats i coverband SM 2007. De hade fått 7 röster, så ni förstår nivån.


I tisdags var det skishow, en skara skidlärare åker nerför en backe och utför diverse olika formationer och konststycken på skidor. En del hoppar och voltar varv på varv på ett hopp med en kick som inte är avsedd för vanliga dödliga. Jag var med i en grupp som skulle åka kortsvängar i mottakt, vi hade inte övat något alls. Och det gick sådär, jag tappade kanten på skidan vid en isfläck och höll på att åka ut i publiken. Rätade som tur var upp mig och in i ledet igen. Ska ut och öva, och vässa kanter. Men skishow är kul, fyreverkerier och grejer efteråt.


Nu ska jag kolla in Skype, min teknikmamma tycker att jag ska skaffa detta.


Gott nytt år till alla er jag tycker om och inte har sagt det till. Jag hoppas på ett bra år.

RSS 2.0