intressant

Igår drack jag grönt oreientaliskt te ur en termos som smakade kaffe och funderade över världens orättvisor. 

Kriminologi är sociologi som är att se samhället, jag har läst en bok om en grym svensk forskare som menar att studera vårat samhälle handlar mycket om att se klass och skillnader vi har. Det handlar om att studera det som avviker och det som blir till problem. Men han menar också att vi måste studera det motsatta till problem för att förstå hur problemen och orättvisorna blir till. Man måste förstå de rika och högt uppsatta för att förstå de fattiga. Varför de rika och högst uppsatta måste ha högst lön för att göra sitt bästa och varför de tror att de är så svåra att ersätta. Om man skulle fråga en högt uppsatt skulle den troligtvis svara något med stort ansvar och kanske utbildning. Men en sjuksköterska har inte hon/han utbildning och ansvar, 2 mg fel och någon kan dö? Vad är ansvar och vad är kunskap?


I en sal på biblioteket.

Jag tänkte ge er en liten bild av hur det går till när jag tentapluggar.

 

Det finns mycket att göra förutom att läsa det man ska i en tyst läsesal på ett bibliotek. När jag vet att jag måste läsa och har tenta om bara några dagar brukar jag få några slags myror i förståndet och göra allt annat än vad jag behöver. Så sittandes rastlös och bekymrad över alla bordsgrannars hängivenhet brukar jag börja läsa titlar på gamla inbundna böcker från typ 1800-talet, vissa är riktigt långa och roliga, typ som ”The Concise Corsini Encyclopedia of Psychology and Behavioral Science”, jag brukar klara av att hålla mig från impulsen att gå fram och läsa i dem.

Man kan också läsa sms från två år tillbaka, minnas, skratta, skämmas, bli ledsen och bli glad. Sms är lite som ett arkiv över ens historia, jag läser mina och ser på något sätt en annan del av Louise. Vissa meddelanden vill man spara i en ask under sängen och ta fram de stunder man behöver bli lite varm i kroppen. Eller bara ta fram tunga dagar när man är bedrövad i en tyst läsesal omringad av böcker tjocka nog att kunna döda med.
Läsesalen låter som en hemsk plats men den är egentligen riktigt trevlig med stora fina fönster och vita gardiner, det är nog mer mina egna känslor som gör den till en ibland smått ångestframkallande plats.


Som ni förstår av att vara såhär flitig på biblioteket blir man också väldigt törstig vilket betyder att man behöver dricka konstant och bli kissenödig konstant. Så det blir många kissepauser.


Man kan också bläddra i sin almanacka och räkna dagarna tills man får åka skidor. Eller kalkylera över schema och planera vilka föreläsningar man skulle kunna missa för att kunna få fly till den där andra vita världen, där det alltid är sol och snö och kärlek varje dag…?


Du ska inte tro det blir sommar.

Anna var här, hon stannade inte så länge men det var väldigt mysigt ändå.  Fick andra rosbuketten på en vecka.


Jag gick in i en stolpe på centralen, tjong sa det i huvudet och nu har jag ett ömt blåmärke där. Splitvision? Typiskt Louise skulle nog vissa säga.

 
Just nu är det väldigt höstigt och långsamt. Jag skulle vilja snabbspola lite, bläddra fram några sidor och veckor i almanackan. Jag sitter med böcker, papper och överstrykningspennor i alla olika färger i försök för att göra det lite mer färgfyllt men jag konstaterar var femte minut att tentaplugga nog inte kan kännas ens en smula underhållande.

 

Så i all molntung, regnrusk deppighet tog jag fram lite fina bilder från en väldigt bra sommar.

Fredagsmysplugg

Idag är det fredag och jag har en skön plugga hemma dag i mysbyxor.

Jag ser fram emot en härlig helg, ikväll kommer Linus och Johanna förbi på en fika och för att titta in i vad linus fått uppfattningen som min ”studentgarderob”. De ska tydligen ta en tripp till Danmark för alkohol inköp. Får nog ta och berätta lite för dem om den föreläsning vi hade om tullen och gränskontroller och smuggling….

 

Imorgon ska Anna komma hit till mig, det ska bli underbart. Vi ska dricka vin och prata i flera timmar.

 

Det enda jobbiga just nu är grav träningsvärk, sådär så att det är jobbigt att gå i trappor och sätta sig på toaletten. Och smått men snart också grav plugg värk, tror tyvärr bara det är till att acceptera att denna nog kommer hålla sig ganska kronisk under några år, ibland undrar man hur detta kan vara självvalt.

Också såklart saknads värken.

 


Nu ska jag cykla till Ica och köpa pepparkakor med mögelost.  

 

En låt som är bra och fin just nu är Romeo and Juliet med The Killers.


Juliet, the dice was loaded from the start.
And I bet and you exploded in my heart

A lovestruck Romeo, he sings the streets of serenade
Laying everybody low with a love song that he made
Find a convenient streetlight, steps out of the shade
He says something like, "You and me, babe, how about it?"

 

Well, you can fall for chains of silver, you can fall for chains of gold
You can fall for pretty strangers and the promises they hold
You promised me everything, you promised me thick and thin
Now you just say, "Oh, Romeo, yeah, you know
I used to have a scene with him"


Går en liten bit över marken.

 

Det kom en taxi med röda rosor, till mig. Blev helt jätte lycklig. De är jätte röda.

 

Familjen var här igår, det var mysigt till tusen. Mormor fick se Lund, och hon la en matta i korridorsköket. Vi åt stark indiskbuffé på indisk restaurang och det sved på läpparna men var underbart gott och jag har inte varit så mätt på länge. Sen hade jag lite efterrättsbjudning på mitt lilla rum. Och jag fick en massa väldigt fina presenter. Älskar min familj en väldigt massa.

 

I lördagskväll var det sittning med klassen. Det var utklädning på bokstaven P. Alla var snygga som papegoja, pumpa, profet, pudelrockare och en massa annat. Jag var plastfolie.  

 

Idag har min mobil ringt och pipit ofta, har fått smyga ut från läsesalen på biblioteket.

Även om inte mina kära och fina har varit fysiskt här idag så har jag varit födelsedagsglad ändå, för ni är ju med mig ändå.

 

Har fikat med korridoren, mormor lämnade rulltårta.


                                                 

                                                   
                                                  


Eengland.

När jag klivit iland på flygplatsen och kände mig lagom vilsen över var tåget dit jag skulle fanns dök en rödhårig pojke upp från ingenstans och erbjöd sitt beskydd.

 

Blev bjuden på äkta kinesiskt kalas på det mycket internationella elevhemmet, en massa olika rätter och en del väldigt starka. Det åts med pinnar från samma fat – bordsskcik inte så svenskt så att säga. Men väldigt god mat. Vi blev även bjudna på hemmagjord sushi en dag.

 

Vandrade flera mil i stora staden London så conversefötterna gjorde ont, ont. Hade picnic på en bänk i en park och studerade canada gäss och ekorrar med ludna svansar. Tittade på vackra saker, parishjul och palats och försökte strosa lugnt på hektiska, stressiga jätte shoppinggatan. Massa folk, massa roliga affärer och ett väldigt ha begär. Inhandlade ett par cykelbyxor. Åt smårätter på spansk restaurang. Åkte nästan vilse i tunnelbanan och somnade av utmattning när vi hittat rätt.

 

Mycket mys och hålla handen promenerande. Cambridge var en fin studentstad, college med vakter och golfbanegröna gräsmattor. Köpte ett par prickiga gummistövlar jag är väldigt glad för. Jag oroar mig för den skånska vintern, har hört att värlsdordningen är omvänd här och att det regnar och inte snöar.

 

Mest glad för allt hållahanden.

Åka därifrån var jobbigt – jobbigt.

 

Kom till nisse terminalen i göteborg och var nära att ta bussen till Tjörn. Ville skjuta upp verkligheten lite till. I Lund är det hårt plugg igen och snart en tenta jag inväntar ångest inför.

 

Men har fina minnen att le av som jag kan plocka fram när det blir tungt och slaskigt. 


Lax på saltbädd med salt på.

Är hemma på Tjörn en stund. Mellanlandar lite och strosar runt i gamla myskläder, helt ensam i huset idag.
Funderar över livet. Lagade en väldigt god louiselunch med lax (som blev lite salt) sallad på tomat, oliver och basilika och basilika sås eftersom det växer i överflöd i en kruka i fönstret, tyvärr var ju ingen hemma så fick äta helt alone. Promenixat med Anna och avhandlat livet de senaste veckorna runt långa berga rundan i höst blåst.


Och imorgon blir det England. Längtar efter honom där. Ska komma på något svenskt att ge till den kinesiske rumskamraten som snällt låter oss ha rummet själva några dagar. Vad är svenskt? Lördagsgodis? Kanelbulle? Kaviar? Mellanmjölk? Japp, jag tar med ett mjölkpaket.

Nu ska jag mysa med lillasyster vid tvn, bonde söker fru, zappande mellan efterlyst och greys anatomy och fruktsallad.


Hörs om ett tag.

So long

Punktering I hate

Ja första punkan på räsercykeln. Tyckte det var lite konstigt när bromsarna närstan inte tog och att ringklockan plingade lite av sig själv, när jag skulle pumpa och det liksom inte hände något kom en utbytesstuden och konstaterade broken. Jag ville just då bara ropa på pappa. 
Men det fanns ingen händig man i närheten och jag ångrade bittert att jag inte var aktivare de där tekninklektionerna när vi tjejer fick öva på att fixa cykelhjulsproblem. För ett elakt litet hål i hjulet och 150 kronor fattigare. Den kostnaden fanns inte riktigt med i beräkningarna då jag redan spräckt veckans budget med liiite för mycket. Har nämligen köpt ett par nya löparskor. Inte riktigt okej på studentlönen, men jag är väldigt glad för dem. Det får bli kikärtor och morötter resten av månaden för jag tror att jag kommer flyga fram i dem. Fast än sålänge går jag bara runt i dem inne, vill nästan inte ta ut dem. Som en leksak man var väldigt rädd om när man var liten. Jag hade en docka som hette Margareta (vem döpte henne?) som hade lockar i håret och jag vågade aldrig borsta det för jag var rädd att lockarna skulle försvinna. Vill liksom skjuta upp att ta bort den där magiska nya känslan.

 

Imorgon ska jag jobba på brunchen på nationen, äta massor och sen åka buss till en klasskompis och baka kanelbullar.

 

Ikväll blir det fredagsmys med bok om brottsoffer och äta plommon. Så går det till här i studentlivsdekansstaden Lund. Inte för alla, men jag mååste läsa mig framåt lite för att verkligen vara ledig när jag går på semester nästa vecka. Det blir lätt när grannen har någon slags försfest tävling á la skrika något högst och spela töntig tecno musik. Jag trodde han var städad som skriver sitt ex jobb och söker jobb i saudi arabien och kanske hade festat av sig efter 5 år maskinteknik på lth.

 Kärlek är när tråkiga saker blir roliga, som att lösa korsord ihop.

Kärlek är att ligga på en säng och glömma bort att vara hungrig.

Kärlek är pussar som kan upprepas om och om igen. Utan att bli urtvättade.


Mina nya underbaringar. Retro och sömlösa. Och nästan viktlösa. Och om jag hade haft en ipod kunde jag lagt någon liten mannick i sulan så hade den talat om hur snabbt, eventuellt långsamt jag spran.


RSS 2.0